Info

Maricin rođendan, 30. augusta 2018.

31-08-2018

Od male zezancije israsla je ideja da se okupimo i u malo drugačijoj atmosferi.
Proslavu Maricin rođendana upriličili smo u dubičkom restoranu „Ex“. Ugođaj i zabava dali su nove elemente našem druženju.

Lipin veliki izlet, 24. - 26. augusta 2018.

31-08-2018

Potaknuti prošlogodišnjim iskustvima sa splavarenja Drinom, organizirali smo posjet Durmitoru.
Dugotrajna vožnja pored Pivskog jezera bila je impresivna za sve putnike. Mnoštvo u stijeni udubljenih  tunela (56), mostova, strme litice, uska cesta i sama dužina jezera (puta) izazivala je uzdahe.
Na usponu ka Bobotovom vrhu brojnos ekipe se polagano smanjivala, ali atmosfera i impresije ovim crnogorskim gorostasom se nisu mijenjale. Različita je kondicijska spremnost uticala da se na vrh penjemo po grupama. Završni uspon, na stijeni, bio je diskutabilan, bilo je odustajanja, ubjeđivanja. Ipak se nas sedmoro se uspelo  na sam vrh visok 2.523 m, a njih par je time doseglo svoj visinski maksimum.
Pogoršanje vremena je uticalo za nazad krenemo odmah u jutro, ali i dalo mogućnost da razgledamo Đurđevića Taru i posjetimo Sarajevo, Trebević.  

Olimp i Korab, 6. - 11. augusta 2018.

31-08-2018

Dugo i podrobno pripremano putovanje (jednom odgođeno zbog pogoršanja vremena) u organizaciji konjičkih planinara (Kraljušića i Emila), a pridružili smo im se Nenad i ja (Ivo Lubina).
Cjelodnevno (i cjelonoćno) putovanje  do Litochoro (ispod Olimpa) bilo je iscrpljujuće. Ne bez muke, do večeri, stigli smo do  planinarskog doma „Olimpos“ na 2.100 m. Nismo zažalili što smo ujutro prvi i vrlo rano (4.30 h) krenuli ka vrhu. Već oko 8 h smo ispod Skale (greškom) prošli za Mitikas. Skalu i Skolio (jedna grupa) smo popeli u povratku.
Veče smo dočekali kupajući se u Egejskom moru, a kupanje je „palo“ i sutra ujutro.
Ponovo putovanje. Vruće je i nije ugodno. Pravimo pauzu u Bitoli,a naveče stižemo na Mavrovsko jezero.
Opet rano buđenje i vožnja do karaule Pobeda. Laganim korakom, uporno smo ostavljani iza sebe korabske grebene. Kora(b)k po kora(b),
Golem Korab.
Na vrhu se srećemo sa velikom grupom planinara iz Makedonije, Albanije i sa Kosova.

Torna ili Bablji zub, 2. augusta 2018.

31-08-2018

U sklopu priprema za Olimp i Korab naš član Ćazim pohodio je crnogorsku planinu Sinjajevinu. Doktorski dvojac Dizdarević i Kraljušić ispenjao je najviši vrh ove planine Torna ili Bablji zub visok 2.277 m n/v.
 

Mostić, 29. juli 2018.

31-08-2018

Zbog ljetnih obaveza (godišnji odmori, svadbe, putovanje, posjet rodbine, ..) Plan rada je siromašan u julu i augustu, ali kad naraste želja za šetnjom lako se, koristeći društvene mreže i sredstva komunikacije, lipići organiziraju za vanrednu štenju.
Za ovu priliku je odabrana staza od izletišta Radilja prema Plandištu. Cilj je bio i pogledati je li se naš mostić preko potoka Jošavica  odupro vodenom valu koji je prije mjesec i pol dana zadesio drenovački kraj.

Neimari su bili stručni, mostić je neoštećen.

Izlet u Kopački Rit, 22. juli 2018.

25-07-2018

Ideja de se posjeti naš rekonvalescent Blaž otvorila je mogućnost da organiziramo izlet u tom regionu. Kako je već ranije iskazana zainteresiranost za posjet Kopačkom Ritu nije bilo teško donijeti odluku. Malo po malo i autobuse se gotovo napunio. Ni kiša nije pokvarila dobro raspoloženje već smo odabrali vožnju elektro vozom i brodom kroz park. Poslije razgledanja prirodnih ljepota parka ogladnismo, a nakon ručka u Didinom konaku razvedri se tako da smo imali priliku i prošetati, kamerama ovjekovječiti što oko viđaše.
Blaž nas je dočekao u našoj majici sa sleta i dobro raspoložen.  Susret je bio pun emotivnog naboja i sigurno će svima ostati u sjećanju.

Društvu na poklon dva nova vrha, 14.-15. juli 2018.

21-07-2018

U sklopu boravka na Blidinjskom jezeru tokom memorijala Ivica Plazonjić ispenjali smo dva nova vrha, najviši vrh Čvrsnice, Pločno – 2.228 m, i najviši vrh Vran planine, Veliki Vran – 2.074 m. Organizatori memorijala PD Pločno Posušje i PD Malačka Kaštele (čiji je predsjednik 1999.g. smrtno stradao na Čvrsnici) pripremili su svu infrastrukturu za duži boravak u Masnoj Luci, a za sve učesnike na dane uspona osigurali prehranu.
Vremenski uslovi su bili povoljni, a laganim tempom trebalo nam je jedanaest odnosno osam sati da ispenjemo pomenute vrhove.

Motajica, 8. jula 2018.g.

09-07-2018

Kako ljeto uzima maha i počinje sezona godišnjih odmora, gostiju i svadbi tako se smanjuje i broj Lipića na pohodima. Na čičkovoj stazi (PD Čičak Orašje) troje, na Majevici dvoje, a na Motajici petero.
Zabunom smo na Motajicu krenuli malo ranije, ali nam je to otvorilo prostor da na miru i polagano doručkujemo u Derventi. Novo asfaltirani put Nova Ves (kod Bosanskog Kobaša) do Gornje Lepenice omogućio nam je da ne moramo obilaziti preko Prnjavora ili Srbca. Iznenadili smo se kad smo stigli u Eko kamp u Durovi, mislili smo da ćemo doći prerano, ali je trebalo tražiti mjesto za parking. Vrijeme do polaska na stazu smo iskoristili za pozdravljanje i druženje sa prijateljima planinarima iz raznih dijelova zemlje i susjednih država.
Staza je bez velikih uspona. I ako je kiša padala prethodnoga nije bilo previše blata. Odmor i čaj kod manastira Osovica nam dao novu snagu za povratak. Po povratku, uz živu muziku domaćin je priredio i bogatu trpezu, ića i pića.

Lipanj u Lipiku, 17. juna 2018.g.

19-06-2018

Lipanj u Lipiku je manifestacija koju organiziraju naši imenjaci, PD Lipa Lipik. Poslije okupljanja u gradskom parku razgledali smo izložene proizvode kućne radinosti i zanimljivosti, a zatim se uputili turističkim vozićem do sela Skenderovci odakle smo krenuli na šetnju. Na prvom zastanku kod planinarskog skloništa Točkica, domaćin nam je priredio doručak, a na izvoru Točak smo dopunili zalihe vode. Jena grupa se vratila na polaznu tačku, a ostali su produžili do sela Bijela Stijena odake smo se prevezli u grad na ručak.

Otvaranje doma na Majevici, 9. juna 2018.g.

11-06-2018

Otvaranje novog planinarskog doma“Sv. Bernard“ iznad sela Gornji Zovik na Majevici  okupilo je brojna društva iz sjeveroistočne Bosne. Napori i trud PD Granaš Štrebci rezultiralo je izgradnjom lijepog i ugodnog planinarskog objekta kao i adrenalinskog parka ispred doma.

Kontakt

 
 

DRUŠTVO PRIJATELJA

PRIRODE ODŽAK

 
Adresa: Titova bb, 76 290 Odžak
 
Fax. +387 (0)31 711 665

dpp.lipa.odzak@gmail.com

 

Predsjednik:

Ivo Lubina Dino - 063 360 363

Sekretar:  

Niaz Šabić - 063 341 089

 
Ukoliko nam se želite pridružiti ovdje možete skinuti pristupnicu popunite je i pošaljite nam je mailom. (ovdje)
 
Završni obračun za 2017. godinu (ovdje)
 
Završni obračun za 2016. godinu (ovdje)
 
Završni obračun za 2015. godinu (ovdje)
 
Završni obračun za 2014. godinu (ovdje)
 
Završni obračun za 2013. godinu (ovdje)
 
Završni obračuni za 2012. godinu (ovdje)
 
Završni obračuni za 2011. godinu (ovdje)
 
Završni obračuni za period od 2007. do 2010. godine (ovdje)